De alpaca

De alpaca is een vriendelijk en intelligent gezelschapsdier dat weinig verzorging vraagt. Goed gras en hooi aangevuld met specifieke voedingssupplementen voor alpaca’s volstaan. Alpaca’s zijn sociale dieren en worden daarom in groepen (roedels) van minimaal twee dieren gehouden. Een alpaca levert tijdens zijn leven 20 keer 3 tot 5 kg wol van een superieure kwaliteit. De alpaca merries kunnen tussen de 10 en 15 jongen ter wereld brengen.

Alpaca’s worden elk jaar één keer geschoren. Dit gebeurt in het voorjaar zodat de dieren het in de zomer niet te warm krijgen. Het scheren is dus absoluut niet zielig! Van de wol van alpaca’s worden door gespecialiseerde  bedrijven kleding en accessoires gemaakt. In onze webshop bieden wij u een breed assortiment kleding en kleding accessoires van alpacawol.

Er zijn in de afgelopen decennia veel archeologische uitspraken geweest over de oorsprong, evolutie en de geboortegrond van de alpaca en de lama.

Doordat er steeds betere en verfijndere methodes zijn voor DNA onderzoek, heeft Dr. Jane C. Wheeler (archeoloog en arche-zooloog) met haar team onderzoek gedaan naar de afstamming van de alpaca en de lama. De uitkomst hiervan is dat de alpaca afstamt van de Vicunas. Zij behoren tot de kameelachtigen en zijn zo’n 6000 tot 7000 jaar geleden ontstaan. De lama stamt af van de Guanacos; ook behorend tot de kameelachtigen.

Door een evolutieproces van enkele millennia is het alpaca fleece ontstaan in het Andes gebergte op hoogtes tot wel 4000 meter. Zo’n 2500 jaar geleden werden de dieren naar lager gelegen delen van de Andes gebracht waar bijna woestijnachtige klimaten heersen.

De temperatuurwisselingen van -20 ºC ‘s nachts tot +20 ºC overdag heeft tot gevolg gehad dat de wol een de goede temperatuurregulerende werking heeft wat duidelijk merkbaar is in de kleding.

Tijdens het tijdperk van de Spaanse oorlog (jaren 30 van de 20e eeuw) is 90% van de kennis over het houden van de alpaca en de lama verloren gegaan. Hierdoor is het merendeel in die tijd gekruist met Lama’s. Ook de Inca’s hadden hun eigen populatie en kennisniveau van het fokken van kuddes al ver achter zich gelaten.

Dit heeft rampzalige en langdurige gevolgen gehad voor de kwaliteit van het alpaca fleece en de anatomische bouw van het dier. Onderzoek heeft aangetoond dat momenteel nog maar 9% tot 20% van de alpaca’s raszuiver is! Met het blote oog is echter vaak moeilijk te zien of een alpaca raszuiver is. Aan de hand van het DNA onderzoek zijn de raszuivere soorten te herkennen..

Vroeger was kleding van alpacawol alleen betaalbaar voor de welgestelden. Doordat er meer en meer alpaca’s worden gehouden en de internationale handel is er dus meer wol beschikbaar. Nu zijn de producten van alpacawol voor een groot publiek bereikbaar. Alpacawol is hypoallergeen en daardoor geschikt voor bijna iedereen. Het leefgebied van de alpaca hoog in de Andes kenmerkt zich door grote temperatuurverschillen die zich in relatief korte tijd voordoen. Hierdoor heeft de wol uitstekende vocht- en temperatuur regulerende eigenschappen. Het dragen van kleding van alpacawol is dan ook aangenaam in alle seizoenen.

Door het zachtaardige karakter van de alpaca en de bruikbaarheid van de fleece-wol, is de alpaca al veel langer gedomesticeerd (aangepast om te leven bij de mens) dan bijvoorbeeld honden, katten en paarden. Op betrekkelijk kleine weides kan de eigenaar van een alpaca tot wel 20 jaar lang plezier en met zakelijk genot genieten van deze beestjes.