Hoe onderhoud ik mijn alpaca vest, trui, etc.?

Alpaca is een geweldig product dat met het juiste onderhoud jarenlang mee gaat. Het is sterk, pilt niet, het draagt behaaglijk warm zonder af te sluiten en heeft ook nog eens geen lanoline en is dus geschikt voor mensen met een wolallergie. Juist vanwege die unieke eigenschappen wordt alpaca beschouwd als een van de meest luxe wolsoorten ter wereld. Als u zo’n bijzonder product koopt dan wilt u natuurlijk graag weten hoe u het de beste zorg en aandacht kan geven. Als u het goed onderhoudt en verzorgt is uw alpaca kledingstuk jarenlang uw beste maatje.

Wassen of niet?

Wellicht bent u zo trots en zuinig op uw nieuwe aankoop dat u nauwelijks durft te wassen. Geen zorgen, alpaca is heel goed wasbaar. Het kan zelfs uitstekend in de wasmachine gewassen worden omdat alpaca best tegen een stootje kan. De inheemse volkeren van Zuid-Amerika maakten er zelfs bruggen van door alpaca vezels samen te weven met riet of katoen. Daar verkregen ze zo’n sterk materiaal van dat ze de diepe kloven van het Andes gebergte ermee konden overbruggen! Dus die wasmachine is geen probleem. Het is wel heel belangrijk dat u het op een rustig programma en absoluut niet heter dan 30 graden wast. Beter is het om het gewoon koud te wassen. Daarnaast is alpaca ook niet zo dol op wasmiddel dus gebruik vooral een heel klein beetje zacht wasmiddel. Het beste is om het vervolgens plat te laten drogen. Indien nodig kunt u het zelfs licht strijken.

Maar kan ik het echt in de wasmachine doen?

Ja, dat kan prima. Maar we kunnen ons ook goed voorstellen dat u dit liever niet steeds doet. Daarom is het ook heel goed om tussen het dragen door uw alpaca kleding regelmatig buiten te hangen in mistig weer. Zo kan het goed luchten en blijft het lekker fris.

En motten, hoe zit het daarmee?

Helaas bent u niet de enige die van alpaca houdt. Motten doen zich graag te goed aan allerlei kleding en alpaca is daarop geen uitzondering. Wel kunt u motten eenvoudig tegengaan door uw alpaca kleding goed te verzorgen. Als u voor de zomer uw alpacakleding weglegt zorg er dan voor dat het goed gewassen is. Motten komen namelijk vooral op onze lichaamsgeur af. Als u uw alpacakleding goed gewassen opbergt in een afgesloten zak dan kunnen de motten er niet bij en blijft u vest mooi voor de volgende winter.

 

Kortom:

– Regelmatig buiten hangen bij mistig weer is erg goed voor alpaca omdat het zo fris en mooi blijft.

– Wassen op een rustig wolprogramma, niet heter dan 30 graden en met een heel klein beetje zacht wasmiddel (theelepeltje).

– Plat laten drogen.

– Buiten het seizoen gewassen in een afgesloten zak bewaren tegen motten.