Hoe onderhoud ik mijn alpaca wollen trui of vest?

Alpaca is een geweldig luxueus product dat met het juiste onderhoud jarenlang mee gaat. Het is sterk, pilt van zichzelf niet, het draagt behaaglijk warm zonder af te sluiten en bevat zeer weinig tot geen lanoline. Vanwege dit laatste hebben we klanten met een wol allergie die wél met plezier onze alpaca wollen kleding kunnen dragen. Juist vanwege deze unieke eigenschappen wordt alpaca beschouwd als een van de meest luxe wolsoorten ter wereld. Als je zo’n bijzonder product koopt dan wil je natuurlijk graag weten hoe je het de beste zorg en aandacht kan geven. Als je het goed onderhoudt en verzorgt is je alpaca trui jarenlang je beste maatje.

En motten, hoe zit het daarmee?

Helaas bent je niet de enige die van alpaca houdt. Motten doen zich graag te goed aan allerlei kleding en alpaca is daarop geen uitzondering. Wel kan je motten eenvoudig tegengaan door je alpaca wollen trui goed te verzorgen. Als je voor de zomer je trui  weglegt zorg er dan voor dat het goed gewassen is. Motten komen namelijk vooral op onze lichaamsgeur af. Berg je alpaca trui op in een afgesloten zak (met een lavendelzakje) en je hebt gegarandeerd een mooie trui of vest voor de volgende winter!

Kortom:

  • Regelmatig buiten hangen bij mistig weer is erg goed voor alpaca omdat het zo fris en mooi blijft.
  • Binnenste buiten wassen op een rustig wol programma, op 20 of 30 graden, met een druppeltje zacht wasmiddel (theelepeltje).
  • Mild centrifugeren (400 toeren).
  • Liggend laten drogen om uit hangen te voorkomen.
  • Buiten het seizoen gewassen in een afgesloten zak bewaren tegen motten.
  • Niet in de droger of laten stomen.

Wassen of niet?

Wellicht ben je zo trots en zuinig op je nieuwe aankoop dat je het nauwelijks durft te wassen. Vaak wassen is ook zeker niet nodig; van regelmatig luchten (bij een open raam) frist je trui helemaal op. Alpaca is namelijk zelfreinigend en anti- bacterieel. Natuurlijk ontkom je soms niet aan een wasbeurt en ook aan het einde van het seizoen is het goed om je trui gewassen weg te leggen.
Geen zorgen, alpaca kan uitstekend in de wasmachine gewassen worden omdat het best tegen een stootje kan. De inheemse volkeren van Zuid-Amerika maakten er zelfs bruggen van door alpaca vezels samen te weven met riet of katoen. Daar verkregen ze zo’n sterk materiaal van dat ze de diepe kloven van het Andes gebergte ermee konden overbruggen! Dus die wasmachine is geen probleem. Het is wel heel belangrijk dat je het op een rustig programma en absoluut niet heter dan 30 graden wast. Daarnaast is alpaca ook niet zo dol op wasmiddel dus gebruik vooral slechts een druppeltje heel zacht (wol)wasmiddel. Het beste is om het vervolgens plat te laten drogen. Indien nodig kan je het zelfs kort en licht strijken.

Er komen bolletjes op mijn alpaca trui, hoe kan dat?

Door beweging en wrijving komen de losliggende tophaartjes omhoog en vormen kleine bolletjes die er heel makkelijk afgehaald kunnen worden, dit is geen pillen. Vaak gebeurt dit bij blends omdat het sterkere alpacagaren ‘wint’ en het slappere garen erom heen rolt en zo bolletjes vormt. In het gebruik wordt dat minder en vaak helpt het om je trui dan één keer te scheren en te wassen. Daarna is het vaak helemaal over en heb je jarenlang plezier van een prachtige trui van duurzame kwaliteit!